Do góry
menu
Pingwin toniec
Ptaki:

Pingwin toniec

Spheniscus demersus

Black-footed Penguin

 

Pingwiny tońce nie zamieszkują polarnych rejonów Arktyki – w naturze obserwować je możemy u wybrzeży Afryki Południowej. Pingwiny mają maleńkie mięśnie u podstawy każdego piórka, które umożliwiają ich ścisłe przyleganie do ciała podczas pływania w wodzie. Na lądzie pióra utrzymywane są bardziej nastroszone, co powoduje utworzenie izolacyjnej warstwy zatrzymującej powietrze.

W środowisku naturalnym na lądzie, by uniknąć przegrzania tońce pozostają aktywne  jedynie nocą. Układ plamek na piersi pingwina tońca jest inny u każdego osobnika. To ich cecha rozpoznawcza, podobnie jak linie papilarnie u ludzi. Stado w naszym zoo liczy obecnie ponad 60 osobników i tym samym jest największą grupą hodowlaną w Polsce. Coroczne liczne przychówki pozwalają na wymianę zwierząt z innymi ogrodami zoologicznymi w ramach programu EEP.

Czy wiesz że…
Intensywne połowy sardeli i wycieki  ropy naftowej do morza to główne przyczyny zagrożenia dla gatunku.

Status zagrożenia

IUCN Red List – E (bardzo zagrożony), CITES, EEP



 

 

inne zwierzęta

Ararauna zwyczajna
Błyszczak purpurowy
Szpak balijski
Kariama czerwonoga

czy wiesz, że...

Ponieważ Ziemia opiekuje się nami zaopiekujmy się Ziemią. Odwzajemniajmy miłość jaką nas obdarza, utrzymując ją w czystości i szczęściu.

przyjaciele zoo

  • Forum Gdańsk
  • WMAN
  • PJATK
  • Alexander Mann Solutions
  • Gdańskie Autobusy i Tramwaje
  • TBS Motława
  • CADevent
  • Radio Gdańsk
  • trojmiasto.pl
  • Straż Miejska Gdańsk
  • Komenda Miejska Policji
  • ostoja
  • Fundacja
  • Trójmiejski Park Krajobrazowy
  • Schronisko Promyk
  • Międzynarodowe Targi Gdańskie SA
  • Gdańskie Wody Sp. z o.o.
  • International School of Gdansk
  • Sii Sp. z o.o.
  • VisitOn